maandag 25 november 2013

Gevulde speculaas

Een heerlijk Hollands recept! Ik ben dol op gevulde speculaas en vooral met zelfgemaakte speculaaskruiden en amandelvulling. Ik had niet verwacht dat het zo eenvoudig is om te maken en zo ontzettend lekker! Zelf gevulde speculaas bakken, is het beste!!




Amandelvulling/ Amandelspijs

125 gram amandelmeel
125 gram poedersuiker
1 ei
1 theelepel citroenschil

Voor het deeg

250 gram bloem
150 gram bruine suiker
2 eetlepels speculaaskruiden
1 theelepel bakpoeder

175 gram zachte roomboter
ongeveer 60 ml melk

Om te bestrijken

1 ei
1 theelepel koud water

Garnering

Gepelde amandelen of Amandelschaafsels

  • Zeef de bloem met het kruidenmengsel, de bakpoeder en de suiker in een ruime kom. 
  • Wrijf de boter er grondig door zodat het mengsel eruitziet als broodkruim.
  • Kneed hiervan met een de melk een soepel deeg. 
  • Laat het deeg (afgedekt met plastic folie) minimaal twee uur rusten in de koelkast zodat de kruiden lekker intrekken.en het deeg makkelijk uit te rollen is.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter en bekleed een bakvorm 27 x 27 cm met bakbapier.
  • Druk de helft van het deeg in de vorm. 
  • Klop de ei los met water en bestrijk de de amandelvulling royaal hiermee.
  • Verdeel de amandelvulling over het deeg. Blijf 1 cm uit de rand en bestrijk net los geklopte ei.
  • Leg de tweede helft van het deeg erop en bestrijk royaal met los geklopte ei
  • Bestrooi de koek met de amandelen.
  • Zet de koek in het midden van de oven en bak deze gaar en bruin in 40 - 45 minuten.
  • Laat de gevulde speculaas op de bakplaat afkoelen. Snijd de gevulde speculaas wanneer deze nog niet helemaal is afgekoeld in stukken.
Tips

Je kunt ook het deeg in twee porties verdelen en beide deeg helften uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak tot twee rechthoekige lappen van maximaal 1 cm dikte. 

4 opmerkingen:

Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...