woensdag 15 januari 2014

Fondant au chocolat

Fondant au chocolat of lava cake is een heerlijk chocolade cakje met een bizar vloeibare chocolade hart.  Hij is superlekker als tussendoortje of dessert! Als je deze aan je gasten zullen zij zeker bij je terugkomen.



Historie

De titel van de lava cake is bedacht door een Franse chef-kok die een kruising tussen een muffin en een chocolade cakeje voor een aantal hooggeëerde gasten aan het maken was. Hij haalde de cakes te vroeg uit de oven waardoor ze nog vloeibaar waren in de kern. Vervolgens had de chef geen tijd meer om  nieuwe cakes te bakken, dus moest hij improviseren en had snel een nieuwe naam voor zijn creaties verzonnen. De chef-kok noemde zijn ‘mislukte’ dessert chocolade lava cake, ook wel Moelleux, na het opdienen verslonden zijn gasten de lekkernij en wilde iedereen het recept hebben.




 Recept

113 gram boter
113 gram pure chocolade 70% cacao
75 gram suiker
2 eieren
40 gram bloem


In het midden

Stukjes chocolade

Verwarm de oven voor op 180 graden, beboter de porselein ovenschaaltjes en bestuif ze met cacaopoeder.
  • Smelt de pure chocolade met de boter, blijf roeren met een lepel.
  • Klop de eieren en suiker met een mixer totd een luchtig lichtgeel mengsel, ongeveer 5 minuten.
  •  Doe de chocolade roerend bij het ei-mengsel.
  • Spatel de bloem door het mengsel en verdeel over 4 ovenschaaltjes.
  • Doe stukjes chocolade in de ovenschaaltjes en duw ze in het midden met een satèprikker.
  • Bak ze voor 8-10 minuten. (De baktijd hangt ook af van je oven, hoe warm die is)
  • Het hart van de cakjes is erg vloeibaar (en dus ook erg heet!!!! ), wees voorzichtig met ze uit de vormpjes halen.
  • Gebruik een mes om de cake los te wrikken aan de zijkanten om hem vervolgens op kop op een serveerbord te zetten. 
Bestrooi de cakejes met poedersuiker en serveer ze warm met vanille ijs of fruit zoals aardbeien en frambozen.


Tips

  • Wanneer is de cakje goed gebakken? Als het cakje gerezen is en de bovenzijde droog is zijn ze meestal goed.
  • Je kunt de cakjes goed controleren door er een prikker of tandenstoker in te steken. Als de prikker voorzien is van een laagje vloeibare chocolade als je hem eruit haalt is de cake goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...